neurosur1mo

Η μέθοδος ακολουθεί τις ενδείξεις της κλασσικής χειρουργικής και υπάρχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε αρκετά κράτη της Ευρώπης.
Είναι αναίμακτη μέθοδος και γίνεται με διαδερμική παρακέντηση του δίσκου διά βελόνης υπό τοπική αναισθησία. Ο χρόνος της επεμβάσεως είναι 10-15min, η δε νοσηλεία διαρκεί λίγες μόνον ώρες.Μπορεί χωρίς κανένα κίνδυνο να επαναληφθεί και δεν έχει επιπλοκές.
Με την διαδερμική δισκεκτομή με LASER παρατηρούνται τα εξής:1)Ο πόνος υποχωρεί αμέσως 2)Τα αντανακλαστικά επανέρχονται με το τέλος της επεμβάσεως 3)Τα αισθητικά ελλείμματα αποκαθίστανται μετά μία εβδομάδα 4)Τα νευρολογικά συμπτώματα εξαφανίζονται σε δύο εβδομάδες Με εμπειρία από το 1994 και περισσότερες από 1500 επεμβάσεις μέχρι σήμερα, η διαδερμική δισκεκτομή αποτελεί εξαιρετική μέθοδο για την μεγάλη πλειοψηφία των κηλών του μεσοσπονδυλίου δίσκου.Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΩΝ LASER ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΗΛΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ
 

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Χειρουργικές παθήσεις Κεντρικού και Περιφερικού Νευρικού Συστήματος

Εξειδίκευση στις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης

Laser Partial Disk Decompression (LPDD)

Η Ι.MEDICA εισήγαγε πρώτη στην Ελλάδα τη μέθοδο LPDD για την θεραπεία των κηλών των οσφυϊκών μεσοσπονδυλίων δίσκων.

Μέχρι σήμερα ο νευροχειρουργός Γιώργος Ανδρουλάκης έχει εκτελέσει πάνω από 800 τέτοιες επεμβάσεις με ποσοστό απόλυτης επιτυχίας πάνω από 90%.


Η πιο συνηθισμένη αιτία οσφυαλγίας είναι η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, η ύπαρξη της οποίας επιβεβαιώνεται με την Αξονική ή την Μαγνητική Τομογραφία. Είναι δε η προβολή τμήματος του δίσκου μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στην Βοστόνη από τους Mixter & Barr.

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 - 34 σπονδύλους, τον ένα επάνω από τον άλλο. Ανάμεσα στους σπονδύλους υπάρχουν οι δίσκοι οι οποίοι παίζουν τον ρόλο αρθρώσεων στηρίζοντας τους σπονδύλους και επιτρέποντάς τους μία κινητικότητα και με αλλαγές σχήματος κατά τις κινήσεις εξασφαλίζουν ίση κατανομή πιέσεων στον υποκείμενο σπόνδυλο.

Ο δίσκος αποτελείται εξωτερικά από έναν ινώδη δακτύλιο ισχυρών δεσμίδων κολλαγόνων ινών που συνδέουν στέρεα τους σπονδύλους και στο εσωτερικό του περικλείει τον πηκτοειδή πυρήνα ο οποίος αποτελείται από λεπτές ίνες κολλαγόνου και μάζες συμπλόκου ενώσεως πολυσακχαρίτου και πρωτείνης υπό μορφή πηκτώματος.Η άρση βάρους 10 kgr από το έδαφος έχει σαν αποτέλεσμα την άσκηση βάρους 100kgr στους οσφυϊκούς δίσκους. Η σπονδυλική στήλη για να αντέξει στην επίδραση αυτών των δυνάμεων υποστηρίζεται από την μετατροπή της θωρακικής & της κοιλιακής κοιλότητας σε στέρεους κυλίνδρους με τις μυϊκές συσπάσεις κατά την ανύψωση. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ελάττωση κατά 30% της ασκούμένης πίεσης στους δίσκους. Η πίεση αυτή στους δίσκους προκαλεί δυνάμεις εκτονώσεως του πυρήνα που ασκούνται στα τοιχώματα του δίσκου, εάν δε υπερβούν την αντοχή του, τότε μέρος του δίσκου προβάλει στον σπονδυλικό σωλήνα.Αποτέλεσμα η δημιουργία της κήλης, η οποία προκαλεί συμπτώματα όταν πιέζει τις ρίζες των νεύρων.

Συμπτώματα

Έντονη οσφυαλγία και συχνά ισχιαλγία. Ο πόνος αυξάνει με τη βάδιση, τις κινήσεις, τον βήχα και την έντονη σωματική προσπάθεια. Υπαισθητικά συμπτώματα από τα κάτω άκρα καθώς παραπάρεση ( αδυναμία κάτω άκρων) και ορθοκυστικές διαταραχές είναι σπανιότερα συμπτώματα.

ΠΡΙΝ

Θεραπεία

Φαρμακευτική αγωγή, κατάκλιση, έλξεις σπονδυλικής στήλης, ζώνη στηρίξεως οσφύος, χειρουργική αποκατάσταση της κήλης.

Ένδειξη για χειρουργική επέμβαση αποτελούν οι ορθοκυστικές διαταραχές & η παραπάρεση, οι συνεχείς υποτροπές οσφυαλγίας, καθώς και η μη υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά από 60 ημέρες θεραπεία.

Η επέμβαση θεωρείται βαρεία, γίνεται υπό γενική αναισθησία, είναι αιματηρά, αφαιρείται το τμήμα του δίσκου που προβάλλει, αφού πρώτα γίνουν εκτομές μυών και αφαίρεση τμήματος ενός ή δύο οσφυϊκών σπονδύλων.

Ο ασθενής πρέπει να μείνει κλινήρης για 15 ημέρες μετά το χειρουργείο να φορά ζώνη στηρίξεως οσφύος & μετά τις 15 ημέρες αρχίζει να εκτελεί κατάλληλες ασκήσεις.

Η πρόωρος επάνοδος στην εργασία πρέπει να αποφεύγεται καθώς και η βαρεία εργασία λόγω εξασθενήσεως της σπονδυλικής στήλης.

Το 50% των ασθενών απαλλάσσεται της οσφυαλγίας, ενώ το υπόλοιπο 50% παραπονείται για οσφυαλγία μετά από κόπωση. Το 75% των χειρουργημένων επανέρχεται στην εργασία του μετά από μεγάλη αναρρωτική άδεια, ενώ το 15% παρουσιάζει σαφή βελτίωση των συμπτωμάτων, με ελαττωμένη την ικανότητα προς εργασία και τέλος ένα μικρό ποσοστό παρουσιάζει υποτροπές της κήλης.

ΤΩΡΑ

Στα τέλη της δεκαετίας του 80 ανακοινώθηκε από δύο νευροχειρουργούς τους P.ASCHER & D.CHOY η διαδερμική δισκεκτομή με διοδικό LASER .Η ιδέα της μεθόδου είναι απλή, και συνίσταται στην εξάχνωση του πυρήνα του δίσκου με το LASER με αποτέλεσμα την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

greek russian


stop

Γεώργιος Ανδρουλάκης
Νευροχειρουργός
i.MEDICA ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Παπαδιαμαντοπούλου 4 - Αθήνα
Τηλ. 2107213584 και 2107222193
Popular
Στατιστικά
Επισκέπτες: 657144
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML
xhtmlvcss